Frank en Rita Stout

Stichting Rise2Shine wordt in Roemenië geleid door het Nederlands-Roemeense echtpaar Frank en Rita Stout. Ze hebben drie kinderen: Timo (2012), Aby (2014) en Rahela (2019). In 2003 hebben ze elkaar in Roemenië ontmoet tijdens een werkvakantie van een Bijbelschool. Na deze ontmoeting bleven ze schrijven. Ondertussen studeerde Frank internationaal recht en hielp Rita met een kerkstichting in de buurt van Medias. In 2010 zijn ze getrouwd en verhuisd naar Cluj-Napoca. Daar werken ze nu onder de Roma/zigeuner kinderen en tieners van de krottenwijk. Frank en Rita hebben een hart voor discipelschap en geloven dat een nieuwe generatie, ondanks hun omstandigheden, zal opstaan en zal uitreiken naar hun eigen cultuur.

“Onze visie is om hoop te geven in hopeloze situaties. Daar waar geen hoop meer is, waar mensen ontmoedigd zijn en niet weten hoe verder te gaan in hun leven, willen we de Hoop brengen van Jezus Christus, dat alles verandert voor hen die in Hem vertrouwen.”

– Frank en Rita

Wat we doen

Onze hoofddoelen zijn het delen va het Evangelie van Jezus Christus en het trainen van discipelen. Naast dat helpen we ook praktisch, indien nodig. De spil van ons werk zijn de wekelijkse programma’s. Zij bieden een tijd van rust en vrede voor de mensen van de krottenwijk. Het zijn momenten waarin we de kinderen en tieners ontmoeten en het Evangelie delen en Bijbelse principes aanleren. We hebben rond de acht programma’s, voor verschillende groepen en krottenwijken. Wekelijks bereiken we rond de 220 Roma. Naast de programma’s hebben we een discipelgroep van acht tieners, waarin we meer investeren. Zij bezoeken ons wekelijks voor een maaltijd en eenmaal per maand komen ze voor een weekend.

Plaatselijk team

De volgende parttime vrijwilligers helpen in Rise2Shine:

– Zsolt en KJ

– Onisim

– Andreea

– Studenten van CftN Cluj

Frank en Rita worden ondersteund door hun thuiskerk Nehemia-Ministries Zwijndrecht. Verder werken ze nauw samen met Global Aid Network (GAiN), voor wie Frank een vrijwilliger is, en die het samenkomstgebouw gedoneerd hebben. In Roemenië staan ze in contact met Bert Looij, die in de negentiger jaren het werk in de krottenwijk heeft gepioneerd.

Rise2Shine werkt samen met de volgende organisaties:
– Jeugd met een Opdracht, Cluj-Napoca;
– Christ for the Nations (CftN);
– YMCA North Staffordshire;
– verschillende kerken (zoals PKN Hekelingen, hoop! Dongen, de Schuilplaats en de Emauskerk beide uit Bergen op Zoom);
– verschillende groepen, families en vrienden.

Samen maken we een betere toekomst mogelijk voor de Roma uit de krottenwijk!